‘Devlet müdahale etmezse Malatya kayısıcılığı çöker’
Don felaketi, Malatya’da kayısı üretimini tamamen durma noktasına getirdi. Ziraat odası, “Önümüzdeki 2-3 yıl ürün alınamayacak” uyarısı yaparken, çiftçiler acil destek talebinde bulundu.
Malatya — Malatya’nın Akçadağ ilçesinde 11 Nisan’da yaşanan don felaketi, bölgenin ana geçim kaynağı kayısı üretimini tamamen durma noktasına getirdi. Ziraat Odası yetkilileri, “Akçadağ’da kayısı kalmadı, önümüzdeki en az 2-3 yıl ürün alınamayacak” uyarısı yaparken, çiftçiler acil destek talebinde bulundu. TARSİM sigortalılık oranının yüzde 15’e düştüğü bölgede, üreticiler yüksek maliyetler ve borçlar nedeniyle iflasın eşiğinde. Çiftçiler, “Devlet müdahale etmezse Malatya kayısıcılığı çöker” diyerek tarım politikalarının acilen revize edilmesi çağrısı yaptı.
Akçadağ Ziraat Odası önceki gün, yaşanan don felaketi sonrası kayısı bahçeleri zarar gören kayısı üreticileri adına Ören Mahallesi’nde basın açıklaması düzenlemiş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai dondan etkilenen kayısı ağaçlarını yerinde incelemişti.
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, “11 Nisan’da yaşanan don felaketinden dolayı biz özel olarak Akçadağ’ı söylersek, Akçadağ genelinde kayısı yok. Yemeye dahi yok desek yeri var. Önümüzdeki en az 2 yıl daha ürünün olmama ihtimali çok yüksek. Burada da vatandaşlarımız çok mağdur olacak. Bunun için tabii vatandaşların beklentileri var. Devlet desteği talepleri var. Biz de bunları dillendirmek için uğraşıyoruz. Umarız ki bu dillendirmelerimiz devlet tarafından dikkate alınır” dedi.
Üreticilerin kredi borçlarının en az 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesi ve üreticilere düşük faizli ya da faizsiz kredilerin verilmesi gerektiğini söyleyen İnal, “Aksi takdirde vatandaş bahçesinin bakımını yapamayacak ve önümüzdeki yıllarda üretim durmuş olacak. O da çiftçilere burada yaşam şansını bırakmaz” dedi.
Kendisi de kayısı üreticisi olan Akçadağ İkinciler Mahalle Muhtarı Mahmut Altan, “Ağaçlara hâlâ yapılan bir şey yok. Ağaçlar tamamen yanmış. Şimdi meyvesinde değiliz, bu senenin ürünü değil, biz 3 sene meyve alamayacağız. Şimdi kayısılara ziraat mühendisleri bakıyor. Kayısılarda hiçbir şey kalmamış. Tamamen üstten başlıyor, alta kadar kuruma var. Şimdi bunlara nasıl bir çözüm bulunacak? Sadece bu seneye değil, bizim gelecek yıllara yayılır şekilde şimdi devletimizden destek bekliyoruz” dedi.
‘Malatya ekonomisi, Türkiye ekonomisi etkileniyor’
Üreticilerin bir kısmının TARSİM primlerinin pahalı olmasından kaynaklı sigorta yaptıramadığını dile getiren Altan, “Şimdi o insanlar nasıl olacak? Sigorta yapanlar nasıl olacak? Köylü bu durumda tamamen perişan. Şimdi şu durumda ilacını atacak, kayısısını atacak bir şekilde değil. Malatya ekonomisi, Türkiye ekonomisi etkileniyor. Malatya’nın tek bir ürünü var o da kayısı. Devletimizin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz. Köylüye katkıda bulunmasını, alan bazında para vermesini, borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz”dedi.
‘TARSİM yapma oranı yüzde 15’e düşmüş’
Tüm Köy Sen Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçadağ Belediyesi CHP Meclis Üyesi Yılmaz Güngör ise tek gelir kaynağının çiftçilik olduğunu söylüyor. Güngör, “Bizim istediğimiz TARSİM olsun olmasın 2007’de yapıldığı gibi bütün çiftçilere destek verilmesi. Çünkü TARSİM yapan çiftçiler risk almış. Örneğin ben geçen yıl TARSİM’e 200 bin TL para yatırdım. Ondan dolayı bu yıl 100 dönüm bahçemin sadece 20 dönümünü sigortalayabildim. Poliçeler de çok yüksek olduğu için çiftçiler buna katlanmıyor ve bunun da açıklaması yapıldı. Sadece TARSİM yapma oranı yüzde 15’e düşmüş. Ondan dolayı bütün çiftçilere destek verilmesini istiyorum. Ayrıca bu tarım politikasının bir an önce hükümetin , ziraat odalarının, çiftçi kooperatiflerinin el atması gerekiyor. Bu tarım politikasının düzenlenmesi gerekiyor. Yani hiçbir yerde üretici kazanmıyor” dedi.
‘Olmayan kayısı 700-800 TL olsa ne olur?’
Son olarak Ören Mahallesi Muhtarı Aydın Kaya ise, “Aşırı bir dondan dolayı kayısılarımız zarar gördü, buraya onu dile getirmek için geldik. Kayısı sahipsiz bir ürün. Kayısıya sahip çıkılması lazım. Devamlı, Malatya kayısısı dünya ihracatının yüzde 80’ini karşılıyor deniyor ama kayısı gerçekten sahipsiz bir ürün. Gübre, ilaç, mazot pahalı, işçilik maliyetleri artmış. Bunun yanında kayısı bu sene yanmasaydı düne kadar 130 TL’ydi, yandığı için 700-800 TL civarlarında konuşuluyor. Olmayan kayısı 700-800 TL olsa ne olur? Çiftçi mağdur olduktan sonra bir anlamı yok. Devlet gerçekten çiftçiyi düşünüyorsa, tarımı öldürmek istemiyorsa her türlü desteği vermesi lazım. Destek verilmediği zaman, üretilmediği zaman bu vatandaşa da esnafa da da yansıyacak. Bir zincirin halkaları gibi. Biri koptuğu zaman diğerlerini de etkileyecek” dedi.
Evrensel'i Takip Et